Bli medlem

Att bli medlem i ett fackförbund kräver lite mer än att bli medlem i exempelvis en förening. Det går inte att helt enkelt ringa och säga ”hej, jag vill bli medlem i ert fackförbund”. Det krävs då att man arbetar inom ett av de yrkesområden som det fackförbund man vill gå med i täcker. Dock, det är också oftast möjligt att gå med redan student, om man studerar inom ett relevant område. Första steget blir då att hitta rätt fackförbund, vilket inte alltid är helt självklart.

Speciellt vad gäller de fackförbund som organiseras under LO och TCO, så kan de yrken som omfattas verka underliga. Till exempel återfinns skogsarbetare och grafiska designers båda hos ”GS Facket för skogs-, trä- och grafisk bransch”. Vad gäller Saco brukar gränserna vara mer självklara och tydliga, och har du en akademisk examen är det ofta hos dem du hör hemma. Vår lista över svenska fackförbund kan ge dig en idé om vad som gäller, men det kan ändå krävas lite letande. Speciellt med tanke på att det finns en chans/risk för att ditt yrkesområde täcks av mer än ett fackförbund.

Ansöka om medlemskap

Ansökan om medlemskap kan numera göras på nätet hos de flesta fackförbund, där man också kan hitta information om vilka yrken som fackförbundet representerar. Där lämnar du uppgifter om dig själv, din arbetsgivare och så vidare (om du har en anställning), eller vilken utbildning du går på (om du är student). Ibland är ansökan på nätet det enda du behöver göra, medan det i andra fall är en intresseanmälan, som innebär att någon företrädare för fackförbundet kommer att kontakta dig för att införskaffa mer information.

Medlemskap är inte automatiskt, utan hos många fackförbund måste du också godkännas. Vilka krav som ställs varierar; hos flera av Sacos fackföreningar krävs ett visst antal högskolepoäng med en viss inriktning, eller en färdig examen, till exempel. Det är också viktigt att påpeka att du endast kan vara med i ett fackförbund åt gången; vill du byta så måste du lämna det gamla, vilket inte alltid sker automatiskt. Kom också ihåg här att höra efter med båda fackförbunden om hur det blir med din A-kassa, som ska ”föras över” automatiskt utan glapp. Det finns också en uppsägningstid när du lämnar en fackförening, som kan vara upp till tre månader lång.

Hur lång tid tar det innan man blir medlem?

Att bli medlem i en fackförening tar inte alls lång tid. När din ansökan väl är godkänd, vilket oftast går rätt så snabbt, så är du medlem. Ibland kan facket först vilja ta kontakt med din arbetsgivare, för att få mer information om ditt arbete. Men har du valt rätt fackförbund så ska detta mest vara en formalitet.

Osäker på om du är behörig?

Är du osäker på om ditt jobb och din utbildning är rätt för ett fackförbund ifråga, så är det bara att kontakta dem, via e-post eller telefon. Ofta är det rätt så tydligt om du passar hos en fackförening, men ibland kan det vara lite knepigt.