Att vara med i facket som student

Med i facket som studentAtt vara med i facket som student är kanske något som många inte reflekterar över som en möjlighet. En del kanske tror att facket enbart är till för folk med arbete och en del kanske till och med går ur facket om de tar tjänstledigt för att studera. Detta är mycket oklokt eftersom man då frånsäger sig alla de möjligheter och rättigheter som ett medlemskap i ett fackförbund innebär.

Det kan också vara så att någon som aldrig tidigare varit facklig medlem eller knappt ens varit på arbetsmarknaden helt enkelt bortser från dessa möjligheter och rättigheter. Dock är det så att flera stora fackförbund har verksamhet avsedd för just studenter; Handelsanställdas riksförbund, Unionen och Civilekonomerna är bara några.

Anledningar till att vara med i facket som student

Det är ett missförstånd att facket bara skulle vara till för folk som sedan länge är etablerade på arbetsmarknaden. I synnerhet gäller detta studenter som därmed missar mycket av den trygghet och de möjligheter som ett medlemskap innebär. Dels riskerar man att missa de förberedelser för den arbetsmarknad som man som student inriktar sig på, alltså de förberedelser i form av information som man kan få från facket om vilka lagar och regler som gäller, om vilka rättigheter och skyldigheter som man har som civilekonom eller vad det nu är man utbildar sig till.

Utöver de frågor som rör den yrkeskategori som man utbildar sig till så kan det ju vara så att man har eller kommer att ha jobb i andra branscher. Det är trots allt inte säkert att studielån och studiebidrag täcker alla de utgifter man har som student; boende kostar, studielitteratur kostar, resor, mat och fritidssysselsättningar kostar. Att behöva ta sig ett deltidsjobb eller timvikariat är vanligt för många studenter och att då veta vad man har för rättigheter och skyldigheter är inte alltid så lätt. Enbart av denna anledning finns det skäl att se över vilka fackförbund som kan tänkas tillvarata ens intressen på bästa sätt.

Här på Fackförbundet.se hittar du enkelt och smidigt information om de förbundens verksamhet och om medlemskap. Se och jämför vilka som har hand om just den branschen som du verkar i, vilka som kan tillvarata just dina intressen. Att göra rätt val när det gäller fackförbund kan komma att löna sig, inte bara på kort sikt utan även för resten av livet.

Förmåner som student

De flesta är nog medvetna om att det kostar lite att vara medlem i ett fackförbund. Inte så konstigt, med tanke på alla de förmåner som det innebär. De som har föräldrar som är fackanslutna vet säkert också på ett ungefär hur stor denna avgift kan vara. Just av denna anledning kan det ibland bli så att man låter bli att vara med i facket som student, man tror helt enkelt inte att man har råd att vara med. Studenter lever trots allt ofta på små marginaler och att då få en extra kostnad kan bli direkt plågsamt.

Här kan det vara bra att veta att det inte alls är kostsamt att vara med i facket som student. Man kan med fördel gå in på de olika förbundens hemsidor och se hur lite det faktiskt kostar. Via oss här på Fackförbundet.se hittar du rätt. Lycka till!